دلیل توصیه خوردن نمک در اول و آخر غذا در اسلام چیست؟
آیا دلیل علمی دارد؟!
در اسلام، دستورات زیادی در مورد خوردن نمک، به عنوان یک پیش غذا وارد شده.
حضرت
علی(ع) میفرمایند:«امام علی ع خوراکتان را به خورن کمی نمک آغاز کنید با
خوردن نمک پآیان دهید که اگر مردم خاصیت نمک را می دانستند آن را بر پادزهر
ترجیح میدادند هرکه غذایش را با نمک آغاز کند خداوند هفتاد درد را از او
دور سازد که جز خدای آنها را نداند».
امام صادق(ع) نیز فرمودهاند:
«رسول
خدا(ص) به علی(ع) فرمود:ای علی، غذا را با نمک آغاز کن و با آن به پایان
رسان که هر کس چنین کند، از 72 نوع از انواع بلا در امان است که از آن جمله
جنون و جذام و پیسی میباشد.
و همچنین از ایشان روایت شده است:
«هر کس در اول و آخر غذا نمک بخورد، لکه های سیاه و سفید صورتش برطرف خواهد شد».
در
روایتی از پیامبر(ص) دردهای گلو، دندانها و دردهای شکم از جمله
بیماریهایی دانسته شدهاند که خوردن نمک از بروز آن جلوگیری میکند.
نمک از دریچه علم
نمک به دلیل داشتن «اسید» بهترین داروی ضد عفونی کننده است؛ چرا که هیچ نوع میکروبی نمیتواند در نمک رشد و نمو یا زندگی کند.
«دکتر تومانیانس» در کتاب خود به نام
«Hygienic ruler in Islam»
فایدههای استعمال نمک را در پیش از غذا این گونه بر میشمارد:
1- بنابر یافتههای علوم پزشکی،دهان محل تجمع انواع میکروبها میباشد که در اثر استعمال نمک در پیش از غذا، آنها بر طرف میگردند.
2- آب دهان (بزاق) از چشمههایی به نام غدد بزاقی جاری میباشند که هر چه با غذا مخلوط شوند، غذا زودتر از گلو پایین میرود و زودتر هضم میشود.
ورود نمک در دهان، غدههای اطراف دهان را تحریک و به ترشح آنها سرعت میبخشد.
3- زمانی که نمک وارد معده خالی از غذا میگردد، غده معده را تحریک میکند و ترشحات زیادتری به وجود میآورد.پس «اسفیورت» نمک سبب زود فرو بردن و زود هضم شدن غذا میگردد.
4- از آنجا که نمک پیش از غذا تحریک کننده غدههای هاضمه است، در اثر تحریک آنها، انسان میل به غذا خوردن مییابد، بنابراین"نمک"سبب زیاد شدن اشتها میگردد.
5- چنانچه مواد شیمیایی،بیش از اندازه معمول در معده ترشح شود، موجب سوء هاضمه میگردد و نمک پیش از غذا، به دلیل دارا بودن اثر اسیدی، آن را خنثی و بی اثر می نماید و سوء هاضمه را برطرف می کند.
6- در بدن و خون و ساختمان جسم مقدار معینی نمک وجود دارد که اگر این مقدار کاهش یابد، موجب امراض مختلفی در اعضاء بدن میگردد، اما وقتی نمک پیش از غذا وارد معده گردد، مقدار مورد نیاز را برای کمبود خود نگه میدارد و در حقیقت، مقدار از دست رفته را جبران میسازد.
7- بدن انسان به منظور برطرف کردن نمک، به آب نیاز دارد و استعمال نمک، بیش از غذا، آدمی را به نوشیدن آب مجبور می سازد و این خود،سبب افزایش «ادرار» و شستشوی کلیه و مثانه میشود.
8- در اثر نمک خوردن، مقداری از آب بدن از روزنههای پوست بیرون میاید و به این ترتیب، سوارخهای تنفسی پوستی، پاک و پاکیزه میگردند.
9- خوردن نمک در بعد از صرف غذا نیز، غدد بزاقی را تحریک میسازد و باعث زیاد شدن آب دهان می گردد. بنابراین، انسان ناگزیر به فرو بردن یا بیرون کردن آن از دهان میشود که در هر دو صورت، چربی یا غذای باقی مانده در دهان و بین دندان به همراه آب دهان برطرف میشود.
بدیهی است که این فوائد، برای استعمال مقدار مناسب نمک میباشد، و اگر در مصرف نمک افراط و تفریط شود باعث تحریک قلب و امراض گوناگون نیز خواهد گردید.
در ضمن فواید نمک برای انسانهای سالم و متعادل و به صورت غالبی است، ولی برای افراد بیمار، یا برای افرادی خاص، ممکن است حتی، برخی داروها نیز ضرر داشته باشد که پزشکان مشخص میکنند