امام باقر ( ع ) در پاسخ به این سوال که قائم ( عج ) کى قیام مى کند فرمودند : « . . . و خروج السفیانى من الشام و الیمانى من الیمن . . . هنگام خروج سفیانى از شام و خروج یمانى از یمن . . . »

 فاصله آغاز جنبش یمانى که به نام او در احادیث اشاره اى نشده است تا زمان ظهور امام مهدى ( عج ) شش ماه است یعنى از آنجا که ظهور آن حضرت در ماه محرم است قیام یمانى در ماه رجب پیش از آن شروع خواهد شد . این مطلب از ضمیمه شدن چند روایت قابل استنباط است . امام صادق ( ع ) در حدیثى فرمودند : « خروج الثلاثه الخراسانى و السفیانى و الیمانى فى سنه واحده فى شهر واحد فى یوم واحد خروج سه نفر خراسانى ، سفیانى و یمانى در یک سال و یک ماه و یک روز است . »

بر اساس این حدیث سفیانى و یمانى هم زمان جنبش خود را آغاز خواهند کرد . از سوى دیگر امام صادق در حدیث دیگرى فرمودند : « ان امر السفیانى من الامر المحتوم و خروجه فى رجب حرکت سفیانى از نشانه هاى حتمى است و در ماه رجب روى خواهد داد . » و در حدیث دیگرى فرمودند : « السفیانى و القائم فى سنه حرکت سفیانى و ظهور قائم ( عج ) در یک سال است . »

به دلالت دو حدیث اخیر جنبش سفیانى در ماه رجب یعنى شش ماه پیش از ظهور امام مهدى ( عج ) خواهد بود و به دلالت حدیث نخست یمانى هم زمان با سفیانى جنبش خود را آغاز خواهد کرد .

در نتیجه قیام یمانى در ماه رجب و شش ماه پیش از ظهور خواهد بود . از دیگر نکات مربوط به شخصیت یمانى که در احادیث بر آن تاکید شده است این است که یمانى شخصیتى مثبت است و انگیزه قیام او اصلاح وضعیت موجود و دعوت به سوى امام مهدى ( عج ) است . امام باقر ( ع ) در این باره فرمودند : « و لیس فى الرایات رایه اهدى من رایه الیمانى هى رایه هدى لانه یدعو الى صاحبکم در میان پرچم ها پرچمى هدایت یافته تر از پرچم یمانى نیست .
و دعوت به سوى امام مهدى ( عج ) است . امام باقر ( ع ) در این باره فرمودند : « و لیس فى الرایات رایه اهدى من رایه الیمانى هى رایه هدى لانه یدعو الى صاحبکم در میان پرچم ها پرچمى هدایت یافته تر از پرچم یمانى نیست .
او پرچم هدایت است زیرا به سوى صاحب شما دعوت مى کند . » و امام صادق ( ع ) فرمودند : « فلیس فیها رایه باهدى من رایه الیمانى تهدى الى الحق در میان پرچم ها پرچمى هدایت یافته تر از پرچم یمانى نیست او به حق دعوت مى کند . »

و به همین دلیل است که به مومنان سفارش شده است که هنگام قیام یمانى به سوى او بشتابند و او را یارى نمایند امام باقر ( ع ) در این باره چنین فرموده اند : « و اذا خرج الیمانى فانهض الیه فان رایته رایه هدى و لما یحل لمسلم ان یلتوى علیه فمن فعل ذلک فهو من اهل النار چون یمانى خروج کرد به سوى او بشتاب زیرا پرچم او پرچم هدایت است و بر هیچ مسلمانى جایز نیست که با او مقابله کند .

پس هر کس چنین کند از اهل آتش خواهد بود . » درباره سیر قیام یمانى و فعالیتهاى او اطلاعات چندانى در دست نیست اما اجمالا مى دانیم که او با سفیانى که مهم ترین و گسترده ترین جبهه مخالف امام مهدى ( عج ) است و در آن زمان مناطق بسیارى را تحت تصرف خود در آورده است درگیریهایى دارد از امام صادق ( ع ) در حدیثى چنین روایت شده است : « فینهض الیمانى لدفع شره فینهزم السفیانى بعد محاربات عدیده . . . پس یمانى براى دفع شر سفیانى بپا مى خیزد و پس از جنگهاى فراوانى سفیانى مى گریزد . »

از آنچه گذشت روشن شد که اولا قیام یمانى از یمن آغاز خواهد شد . ثانیا جنبش او قیام سفیانى هم زمان خواهد بود و ثالثا وى شخصیتى حق گراست . این معیارها تا اندازه زیادى مى تواند ما را در تشخیص مدعیان دروغین یارى نماید . قیامهایى که به دعوت یمانى بودن آغاز مى شود اما از سرزمین یمن نیست و یا هم زمان با خروج سفیانى نیست و یا رگه هایى از انحراف در اقدامات و موضع گیرى هاى آن هویداست بى تردید ادعاى دروغین خواهد بود . با توجه به این توضیحات ، باید بگوییم که تطبیق آنچه در علائم ظهور آمده ، بر اشخاص ، کار دشوارى است خصوصا اگر به صورت احتمال باشد و به صورت قطعى و خبرى نباشد .